Elvis Presley
Jerry Lee Lewis
Carl Perkins
Johnny Cash

A MILLIÓ
DOLLÁRO$
QUARTET1956 - A sztori

1956. december 4-én, egy keddi napon, egy születő félben lévő műfaj, a rock and roll négy úttörője, ifjú sztárja Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins és Johnny Cash összetalálkozott a SUN RECORDS stúdióban, Memphisben. Egyszerű örömzenélésnek indult a stúdiózásuk, de sokkal több lett belőle. Egy cikk már másnap megjelent a Memphis Press-Scimitar újságban "Million Dollar Quartet" címmel, innen ragadt rájuk az elnevezés.

1981 - A lemez

A dalokat a studió vezetője, mind a négy sztár felfedezője, mentora Sam Philips fel is vette. A 17 felvételt tartalmazó a The Million Dollar Quartet című nagylemez először 1981-ban jelent meg, majd néhány évvel később több dallal is kiegészítve kiadták a The Complete Million Dollar Session címmel.

2007 - A musical

Színházi musicalt Floyd Mutrux és Colin Escott írt a történetből, melynek premierje a floridai Seaside Music színházban volt 2007-ben, majd 2010. április 11-én a Broadway-en is bemutatták a Nederlander Színházban.

A nap eseményei


A jam session, úgy tűnik, teljesen véletlenül jött össze. Carl Perkins, akinek ekkor már volt egy bombasikere, a "Blue Suede Shoes", épp bejelentkezett a stúdióba azon a napon, hogy testvéreivel Claytonnal és Jay-jel, valamint a dobos W.S. Hollanddal felvegyenek néhány új számot, többek között egy régi blues, a "Matchbox" átalakított változatát. Sam Phillips, a Sun Records tulajdonosa szerette volna egy kicsit feldúsítani a csupasz rockabilly-hangszerelést egy kis zongorával, így behívta a legújabb felfedezettjét, Jerry Lee Lewis-t is, aki akkor még elég ismeretlen előadónak számított.

Elkezdődtek a felvételek. Valamikor a kora délutáni órákban a már befutott, de még mindig csak 21 éves Elvis Presley érkezett látogatóba Sam-hez, barátnője, Marilyn Evans kíséretében. Az üdvözlések után Philips a kontroll-szobában megmutatta Presley-nek az újonnan felvett Perkins-dalokat. Elvis elismerően nyilatkozott róluk, majd kiment a stúdióba a zenészekhez, és rövidesen egy jam session kezdődött közöttük. Hamarosan Johnny Cash bukkant fel, aki rögtön be is szállt az örömzenélésbe.

Számos dalt rögzített a négy zenész egészen addig, míg Jerry Lee el nem kezdte tombolva csapkodni a zongoráját. Ekkor Elvis és barátnője elköszönt, és eliszkolt a stúdióból. Ahogy Cash mondta: „Ebben már senki sem akart részt venni, még Elvis sem."

A jam session alatt Phillips kihívta a helyi újság, a Memphis Press-Scimitar újságíróját, Bob Johnson-t , aki a szórakozás-kultúra rovat szerkesztője volt, s átjött vele egy fotós is. Így aztán az esetet rendesen megörökítették. A rákövetkező napon írt Johnson egy cikket a hangzatos "Millió Dolláros Quartet" címmel. A cikkben lehozták a mára híressé vált fotót, melyen a négy rock and roll-ikon együtt szerepel. Elvis ül a zongoránál, körülötte Lewis, Perkins és Cash. (A vágatlan verzión még Marilynt is láthatjuk a zongora tetején ülni.)